DETROIT CHARTER REVISION COMMISSION

PROPOSAL/ISSUE REVIEW SUMMARY

ISSUE NUMBER: GOS 191 ISSUE CATEGORY: Government Operations & Structure

SOURCE: Mayor Bing Administration RELATED CHARTER SECTIONS: §2-101 (Qualifications for Elective
Letter, Rec’d December 21, 2010 and Appointive Officers)

RELEVANT ORDINANCE SECTION: RELEVANT LAW(S): MCL 117.3(d); Public Act 212 of 1999
ISSUE/PROPOSAL STATEMENT: Residency requirement for City Council members from districts. Remove residency

requirement for appointees.

Sec. 2-101. Qualifications for elective officers and appointive officers.

A person must be a citizen of the United States, a resident and a qualified and registered voter of Detroit, at the time
of filing for, and while holding, any elective City office. In addition, a person who represents a City Council district must be a

resident and a qualified and registered voter of the district, at the time of filing for, and while holding, the position of an

elective member of the City Council.

RATIONALE: “The recommended change in this section clarifies requirements for City elective officers and City appointees. In

particular, this section requires that a candidate for City Council who is running from a district be required to be a qualified and
registered voter from the district where he or she seeks office.

Section 3(d) of the Michigan Home Rule City Act, MCL 117.3(d), requires that our City Charter prescribe the
qualifications of elective and appointive officers. However, Public Act 212 of 1999, which became effective on March 10, 2000,
precludes the City of Detroit from requiring that appointive officers be City residents as a condition of employment or
promotion.”-Bing Administration, Letter, December 21, 2010.

ANALYSIS:

DISPOSITION/COMMISION ACTION:




